неділю, 11 вересня 2022 р.


Петанк
(з фр. Petanque) є одним з різновидів боулзу, метою якого є, стоячи всередині кола (обома ногами торкаючись землі), кинути порожнисті металеві кулі якомога ближче до маленької дерев’яної кулі (cochonnet, piglet, bouchon, le petit — поросятко, паця, джек, бушон, корок, малесенький). У петанк, як правило, грають на жорсткому ґрунті або гравії, але можна також на траві, піску тощо. Гра подібна до бочче (гра з м’ячем, різновид боул-спорту, поруч з боулзом і петанком) і боулз (традиційна англійська спортивна гра, дуже популярна в країнах Британської співдружності, головна мета якої — підкотити асиметричні кулі якомога ближче до невеликої білої кулі, яка зветься «Джек» або «Кітті»). 

Гра в сучасній формі виникла в 1907 році в Ла Сіота, в Провансі, на півдні Франції. Англійською та французькою мовами назва петанк походить від «la petanca» в провансальському діалекті окситанської мови, що означає «ноги разом» або, точніше, «ноги на якорі».

У Франції в петанк грають близько 17 мільйонів осіб (в основному під час літніх канікул). Є близько 375 тис. гравців, ліцензованих Федерацією Французького Петанку, і близько 3 тисяч — в Англії, в Квебеку — близько 20 тисяч. Крім того, петанк-клуби є в США та в Південно-Східній Азії (у зв’язку з французькою присутністю в цьому регіоні протягом останніх століть): Лаос, Північний Таїланд, В’єтнам, Камбоджа.

В петанк в Україні почали грати ще на початку 2000-х в Києві та Ужгороді. Згодом, коли цей вид спорту, родом з Франції, почав залучати все більше і більше гравців, сформувалася ГО «Федерація петанку України» (ГО ФПУ), яку зареєстрували в квітні 2007 року. Президентом ГОФПУ став Петро Гойс. Цього ж року Україна була вперше представлена на жіночому Чемпіонаті Європи (триплети) в Анкарі.

Варто додати, що Всесвітня та Європейська федерації кулькових видів спорту працюють над тим, щоб петанк внесли в програму Олімпіади 2024 року (Boules Sport 2024). Тим часом, спортсмени-петанкісти всього світу влаштували фото-флешмоб, до якого однією з перших приєдналися і українці.

Як грати в петанк?

У грі беруть участь дві команди. Команда може складатися з одного, двох або трьох гравців. У грі використовується не більше 12 куль. Якщо команда складається з одного або двох гравців, то кожен з них грає трьома кулями. Якщо до складу команди входить по три гравці, то кожен гравець такої команди грає двома кулями.

Кидаючи жереб, вибирають, яка команда починає грати першою. Ця команда креслить на полі коло діаметром близько 30 см.

Гравець першої команди, ставши у коло, кидає дерев’яну кульку – кошонет, на відстань від 6 до 10 метрів, але не ближче, ніж на 50 см від будь-якої перешкоди. При цьому, ноги гравця повинні бути усередині кола доти, поки кошонет не зупиниться.

Після того, як кошонет кинутий, будь-який гравець першої команди кидає першу кулю, намагаючись розмістити її якнайближче до кошонету. При цьому ноги гравця, який кидає, не повинні виступати за межі кола.

Після першого кидка гравець другої команди стає в те ж коло і намагається кинути свою кулю ближче до кошонету або вибити кулю опонента.

Наступний кидок робить та команда, чия куля знаходиться далі від кошонету, і кидає свої кулі доти, поки одна з її куль не стане ближче до кошонету, ніж будь-яка з куль опонента. Після чого кидки робить команда опонентів. Якщо в команди опонента не залишилося куль для кидка, то інша команда кидає свої кулі, що залишилися, намагаючись розмістити їх якнайближче до кошонету.

Коли кулі обох команд кинуті, провадиться підрахунок очок. Команда-переможниця одержує стільки очок, скільки її куль розміщено ближче до кошонету, ніж найближча куля команди-суперниці.

Раунд вважається закінченим, коли кожна команда кинула усі свої кулі. Команда-переможниця починає новий раунд, викреслюючи коло на місці падіння кошонета попереднього раунду, і знову кидає кошонет і починає новий раунд. Гра продовжується, поки одна з команд не набрала 13 очок.

Наведені правила дають достатнє розуміння гри в петанк, щоб почати грати на насолоджуватися петанком.

Федерація петанку України http://petanque.org.ua/category/%d1%96%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d1%96%d1%8f-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d1%83/

Корисні посилання: 
https://www.youtube.com/watch?v=wMOWiuXH7Ug&list=LL&index=3

Немає коментарів:

Дописати коментар

     28 березня 2023 року відбулося  четверте онлайн-засідання "Організація навчальновиховно діяльності учнів через використання методі...