вівторок, 31 березня 2020 р.

Модуль. Туризм
Види вогнища.(6-8 кл.)

 Про досвід туриста можна судити по розведеному ним вогню. 
Недосвідчений турист зазвичай, зваливши все на купу, розкладає один і той же вид багаття для сушіння білизни, готування їжі і обігріву. Звичайно, розвести величезне багаття - весело, але вкрай неефективно. Це марна трата дров і тепла, і для приготування їжі він не дуже підходить.
Але потрібно вміти розкладати різні багаття, виходячи зі своїх потреб. Правильне багаття, розведене у правильному місці, буде найбільш ефективним, затишним і приємним.
1. Привальне багаття:
Курінь. Дає велике полум'я. Воно придатне для швидкого обігріву людей, просушування одягу, але швидко вигорає.
Мисливське. Розводиться між двома сухими колодами, які укладаються таким чином, щоб на них можна було встановити казанок, сковороду або чайник.
2. Багаття для приготування їжі:
«Кухонне» багаття. Почніть з «куреня», але зробіть його побільше. Коли вогонь добре розгориться, покладіть дві свіжозрубані колоди на відстані приблизно 20 см один від одного на одному кінці і 10 см на іншому. Тут ви розмістите казанки та сковорідки. Там, де між колодами менша відстань, можна помістити посуд меншого розміру, наприклад, кавник, а там, де ширше - більші казанки. Це дозволяє готувати кілька страв одночасно. Якщо розворушити вугілля або згребти їх в купу, можна створити ділянки з різною температурою горіння.
Траншея. Використовується для приготування їжі в вітряну погоду на відкритій місцевості. Щоб обладнати таке вогнище, треба вирити в ґрунті канавку необхідної довжини і ширини, що дозволяє встановити над нею похідні казани. Вирита канавка повинна розташовуватися за вітром і мати широкий конусоподібний скіс з навітряного боку.
Багаття «Траншея» зручне тим, що не вимагає великої кількості дров. У холодну погоду, опинившись в лісі без спального мішка, з його допомогою можна обладнати місце для відпочинку. Для збереження тепла після прогорання дров закрийте яму дерев'яними чурбаками, тонким шаром землі і травою. Зверху неважко буде зробити зручне, тепле ліжко.
Яма. Щоб обладнати багаття такого типу, необхідно вирити в ґрунті яму. Для збереження тепла дно ями доцільно викласти камінням. На такому багатті можна закип'ятити воду, приготувати їжу, запекти в золі печеню.

3. Багаття для обігріву і сушки:
Нодья. Для обладнання цього типу багаття потрібно вбити в землю чотири кілочки, між якими укласти дрова у вигляді паркану. Багаття підпалюється знизу. Воно може довго горіти, виділяючи при цьому багато тепла, якщо укласти упереміж сухі і сирі дрова. Таке багаття дуже зручне для сушки одягу.
Рефлектор. Це багаття являє собою змішаний варіант багать «Нодья» і «Мисливське». Таке багаття дає багато тепла, біля нього добре грітися в зимову холоднечу.
Решітка. У підніжжі багаття такого типу кладуться дві товсті сухі колоди, на які кількома рядами у вигляді щільної решітки укладаються дрова все меншого і меншого діаметру. Таке багаття найкраще підходить для спільних заходів за участю всього загону подорожуючих.
Дещо змінений варіант «Решітки» може використовуватися для приготування їжі, обігріву людей, просушування одягу, взуття і т. д. Таке багаття можна розводити при наявності сухих і сирих дров. Під час горіння сухі дрова висушують сирі, тому багаття може горіти досить довго.
Багаття з трьох колод обладнується таким чином, що багаття «Піраміда» служить як би його начинкою. Зверніть увагу, що нижні дві колоди для утворення піддуву укладаються на полінах. На таких же полінах укладається зверху і третю колоду. Перевагою цього типу багаття є те, що воно може горіти дві години і більше без додаткових дров.
Що корисно знати:

1) Найпростішим пристосуванням для установки над багаттям посуду з плоским дном є триколісна підставка. Її можна зробити, поклавши навколо багаття три приблизно однакових камені або встромивши прямо в гаряче вугілля три металевих кілочка з комплекту для встановлення намету. І камені, і металеві кілочки при цьому повинні розташовуватися як би по вершинах уявного рівностороннього трикутника.
2) В залежності від умов походу в практиці можуть бути використані і інші типи вогнищ. Наприклад, при спорудженні багаття на болоті необхідно спочатку зробити «фундамент». Для цього слід укласти кілька полін в ряд і на них розвести багаття будь-якого типу.
3) Для більш тривалого збереження тепла після прогорання багаття вугілля треба присипати попелом і  трохи землею. Жар в цьому випадку може зберігатися до 10 годин.
Незалежно від того, який вид багаття ви вирішили використовувати, СЛІД ЗАВЖДИ ВИКОНУВАТИ НАСТУПНІ ПРАВИЛА:
1. багаття необхідно захистити від великого вітру;
2. багаття повинне бути забезпеченим доступом повітря, інакше воно буде погано горіти і диміти;
3. для обігріву краще розводити широке багаття, а для приготування їжі - невелике конусоподібне;
4. тепло від багаття підіймається вгору: тому постіль біля багаття потрібно влаштовувати вище рівня його полум’я, не дуже близько до вогню, але на високому рівні над землею.


Немає коментарів:

Дописати коментар

     28 березня 2023 року відбулося  четверте онлайн-засідання "Організація навчальновиховно діяльності учнів через використання методі...